ORTOPEDINEN OSTEOPATIA?

Useimmat meistä on ainakin kuullut sanan kiropraktikko ja lähes kaikki mieltää alan ammattilaisen nivelten "niksauttelijaksi". Kiropraktiikka on vain kuitenkin yksi manuaaliterapian- ja lääketieteen haara jonka itseasiassa kehitti osteopatian oppi-isän oppilas Daniel Palmer 1895.

Osteopatia on siis kaikkein vanhin manuaalisen (käsillä tehdyn) terapian suuntauksista joka kehitettiin 1800-luvun Yhdysvalloissa. Tuohon aikaan lääketiede oli vielä hyvin kehittymätöntä ja useita sairauksia ja tauteja hoidettiin hyvinkin brutaalein keinoin. Osteopatia kehittyi tuolloin noninvasiiviseksi (=kajoamaton) vastineeksi silloiseen "katkaistaan tosta kohtaa poikki" -ratkaisuun. Se sai hyvin jalansijaa lääketieteessä koska osteopaattisilla hoidoilla saatiin hyviä hoitotuloksia ehkäpä pääosin siitä syystä, että suurin osa ei kuollut heti hoitotilanteessa ja osa jopa parani. Lääketieteen kehittyessä 1900-luvulla osteopatia vakiinnutti asemansa tuki- ja liikuntaelinsairauksien erikoisalana.

Entäs tuo sanamörkö ortopedinen? Ortopedinen osteopatia pohjautuu hyvin vahvasti länsimaiseen kehittyneeseen lääketieteeseen ja tutkittuun tietoon. Siitä on jätetty osa klassisen osteopatian suuntauksista pois tutkitun tiedon puutteen vuoksi (mm. craniosakraaliterapia). Se on yhdistelmä useiden eri manuaalisten koulukuntien tekniikoita, lääkäreiden kliinistä tutkimista ja vahvaa radiologista osaamista.

Ammattitaitoisella ortopedisella osteopaatilla on siis käsissään useita keinoja hoitaa potilasta käsin, tutkia useilla eri testeillä mahdollinen vaivan syy ja yhdistää löydöksiään röntgen- ja magneettikuvissa näkyviin muutoksiin. (Osteopaatti ei kuitenkaan tee lääketieteellistä diagnosointia vaan tarvittaessa ohjaa lääkärin pakeille). Ja ennen kaikkea työkalupakista löytyy keinoja asiakkaan omaehtoiseen liikkumiseen. Nykytieto liputtaa vahvasti manuaalisen hoidon ja terapeuttisen harjoittelu- yhdistelmän toimivuuteen.

No mitä eroa on sitten eri manuaaliterapeuteilla: Kiropraktikko, osteopaatti, fysioterapeutti, OMT-fysioterapeutti, naprapaatti tai vaikka australialainen Maitland-fysioterapeutti?

Osteopatia niinkuin kiropraktiikkakin ja monet muut ovat sittemmin lähentyneet lääketiedettä syntyvuosistaan. Silti vieläkin osa teorioista ei kestä kuitenkaan päivänvaloa eli kriittisistä tieteellistä analysointia. Erot näiden kaikkien eri ammattikuntien välillä kuitenkin voivat olla hyvinkin pienet, sillä taidot ovat enemmän riippuvaisia yksilöstä kuin koulusta/titteleistä riippuvaisia.

Onkin siis minun mielestä osiltaan turhaa käyttää sanayhdistelmää ortopedinen osteopatia pelkän osteopaatin sijasta. On myös mielestäni turhaa lähteä erittelemään eri titteleitä ja tutkintoja. Pelkästään erilaisilla sertifikaateilla tätä ammattia on kovin vaikea harjoittaa. Kaikilla näillä ammattikunnilla pitäisi olla selkeä ymmärrys miten ihminen toimii. Intohimoiset alan ammattilaiset sanovat että vasta kun on alkanut jotain jo ymmärtämään ihmisestä pitää jäädä eläkkeelle. Näistä syistä tykkään sanasta MANUAALITERAPEUTTI.

Nyt on siis eka kouluviikko takana ja ensi viikolla olen jälleen käytettävissä Loimaalla!

 

BLOGIN TARKOITUS

Ei vois paremmin tiivistää otsikkoa.

"EN koskaan pelaa golfia - NYT mä lopetan koriksen - KUKA syö kesäkeittoo? - MITÄ järkee on jossain blogin kirjottamisessa? " Kuulostaako meikäläiseltä? Noh, golfia on käyty pelailee muutamia hassuja kierroksia. Korista jatkan jälleen Ura Basketissa ensi kauden. Kesäkeitto on oikeinkin jees ja nyt mä kirjotan blogia. 

Syyskuussa 2017 aloitan opiskelut OOKK:n (ortopedisen osteopatian koulutuskeskus) tiloissa ja jonain päivänä 4 vuoden päästä valmistun kliinisen tutkimisen ja pehmytkudoskäsittelyn ammattilaiseksi - Osteopaatiksi. Kyseinen koulu on siitä mielekäs, että pystyn työskentelemään koulun ohella. 3vkoa töitä - 5pvä koulua syklillä. Joten ensi kuusta lähtien aina kuukauden viimeiset viikot tulee vietettyä Pasilassa tiiviisti nokka kiinni opiskelumateriaaleissa. Viikossa käydään lähestulkoon koko kuukauden arvosta materiaalia läpi.


Pystyäkseni järkeistämään itselleni ja kaikille muille suurimman osan koulussa/omalla ajalla omaksutusta tiedosta pyrin kirjoittamaan tänne selkeästi ja välttämään liikaa alan sanastoa. TÄMÄN BLOGIN TARKOITUS siis on auttaa mua opiskelussa yhtenä oppimisen välineenä sekä toivottavasti auttaa muita ymmärtämään paremmin omaa kehoaan.

"You don't need to be as strong as you think. But you need to be more efficient than you think. " - Dr. Kelly Starrett

Tuun julkaisemaan hieronnasta, erilaisista faskiatekniikoista, manipuloinnista ja ylipäätään manuaalisesta terapiasta ja kuntoutuksesta. Kaikesta mikä kiinnostaa sillä hetkellä ja mitä on koulussa tullut uutta. Ennen kaikkee mitä kaikki edellä mainitut vaikuttaa käytännössä joka päiväiseen elämään.